6/18/2014

Art is Therapy

Van Gogh -museo sanoo suoraan!

Tässä tän kevään aikana kun on tullut reissattua, oon aina tsekkaillut kohdetta etukäteen vähän että mitäs siellä nyt pitäis nähdä. Samanlaista hommaa ei tullut Amsterdamista missään vaiheessa tehtyä! No, nyt Hollannissa jälellä olevat päivät voi laskea kahen käden sormilla ja alkaa tulla pieni paniikki että ehtiikö kaikkea näkemään. Amsterdamista löytyy se red light district + coffeeshop -puoli, mutta Damissa on myös ihan älytön määrä tosi siistejä museoita. Onneks joitain on jo lähinnä suomalaisten vieraitten kanssa tullut nähtyä, muuten meinaan loppuis aika aika rajusti kesken. Jotenka jotenka, tässä tää alkuviikko on järjestelmällisesti käyty läpi mestoja asenteella kaks per päivä. Haasteita asettaa muutamassa päivässä syvään juurtunut lomamoodi, joka vaikeuttaa aamuista heräämistä huomattavasti. Tilannetta helpottaa että ei oo ollut rantsukelejä muutamaan päivään.

World Press Photo -14 näyttely De Nieuwe Kerkissä. Todella vaikuttavaa matskua. Ja lisäksi ton kultaisen kryptan edessä aina kruunataan Alankomaiden kuninkaalliset, tulipa sekin mesta nähtyä!

Lounastauko Begijnhofissa, historiallisella Damilaisella sisäpihalla, jota kovasti mainostetaan rauhalliseksi keitaaksi kaupungin hälinän keskellä mutta se on kyllä niin täynnä turisteja että aika kauas jäätiin. 


Rijksmuseumissa on niin törkeenä nähtävää ettei sitä kaikkea kerralla ehdi. Käytiin jo äidin kanssa tsekkaamassa puoliks yks kerros ja viime reissulla sain alimman kerroksen hoidettua että tuota jäljellä olisi sitten kaksi ja puoli kerrosta... Rijksissä on tällä hetkellä kuitenkin ihan huikea näyttely meneillään, Art is Therapy. Tai siis näytteillä olevat kamat ovat ihan samoja kuin aina ennenkin, mutta ympäri museota on levitelty tuommoisia post-it -lappuja muistuttavia papereita joissa esitellään aika huikeita näkemyksiä taiteeseen ja teoksiin. Idea on haastaa näkemys siitä että taiteella on se kuuluisa itseisarvo ja herättää katsoja ajattelemaan teoksia ratkaisuina nykymaailman asettamiin ongelmiin. Kyllä ne nimittäin ratkaisuja tarjoavat, jos vain viitsii ajatella. Ratkaisumalleja moderneihin ongelmiin ammennetaan taiteesta ja sitä ympäröivästä historiallisesta kehyksestä.



Joka lappuun on avattu joku nyky-yhteiskunnan luoma "tauti", kuten "We are addicted to status", "I've fallen out of love" tai "It's all too much" ja sen yläpuolelle teoksen tarjoama näkökulma tai ratkaisu ongelmaan. Ihan huikeeta!

Lisäksi on jaeltu yleisiä totuuksia museoista ja taiteesta ylipäänsä.

Aivan älyttömän nerokkaasti toteutettu juttu. Tekstit ovat humoristisia ja käsittämättömän fiksuja. Mulla heräsi harras ihailu tän jutun toteuttajia, Alain de Bottonia ja John Armstrongia kohtaan. Pakko päästä bongaamaan lopuistakin kerroksista kaikki laput, vaikka ostin kyllä kans kirjan johon ne kaikki on printattu (samanlaiselle keltaiselle post-it paperille kuin laputkin!).


Fotografiemuseum Amsterdam! Todella hieno, tosin juuri nyt esillä olleet näyttelyt olivat vähän ahistavia. 

---------

Kun aika alkaa käydä vähiin, pitää alkaa moikkailemaan tyyppejä! Ollaan pidetty jo yhdet jäähyväisbileet, jengiä lähtee kotiin jo melkein päivittäin ja huomenna ois vuorossa ESN:n järkkäämät jäähyväisillalliset. Vietin kans mun hollantilaisten oppaitten kanssa ansaitun Amsterdam-shoppailupäivän (vaikka mulla ei kyllä rahaa varsinaiseen shoppailuun ollutkaan). Tosi outoa mennä syksyllä takasin Jyväskylään niin että Sonja ja Janeska ei enää ookkaan hollilla kun ollaan nyt vuosi putkeen oltu samassa maassa :D

Piece of Finland - Suomi-putiikki ja kahvila Damissa!

Jäähyväisjälkkärit Jamie Oliverin Fifteen-raflassa :)

Jos en oo museossa tai jäähyväispippaloissa tai jossain muissa pippaloissa niin yleensä aika kuluu kattomalla futista. Jengi on täällä ihan sekasin! Mahtava aika olla Alankomaissa!

Pyöräparkki on muuttunut Oranjeboulevardiksi, kaikki pubit ja kadut joka puolella saaneet asianmukaset koristeet. Ja museumpleinistä on tullut Oranjeplein. Ja joku sanoi joskus että ärsyttää kun jengi menee lätkästä sekaisin? Nothign compared to this.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti