6/26/2014

Barcelona, primera part: Pyhiinvaelluskohteita

Ihan älytöntä että sain tosiaan tänä keväänä tehtyä kaikki ne reissut mitä olin suunnitellutkin. Ja pakko sanoa että paras oli säästetty viimeiseksi, kyllä Barcelonan lämpö, seura ja nähtävyydet helli sen verta hyvin että kelpaa palata kotiin ens viikoks. Barcelona on ollu mun haave jo pitkään. Eilen tulin kotia ja nyt kuvia katellessa on edelleen vähän semmonen oli että ei voi olla totta mä tosiaan vihdoin ja viimein kävin siellä!

Ja vielä onnekkaampi oon kun satuin viime syksynä Jyväskylässä tapaamaan Davidin joka ilosesti kutsui mut asumaan kotiinsa Cerdanyola del Vallésiin ihan Barcelonan viereen (vähän kuin paikallinen Espoo). En muista millon viimeks oon saanut niin lämpimän vastaanoton kuin tässä kodissa. Ihan älytöntä! David ja hänen vanhempansa noukkivat minut lentokenttäbussilta, perillä odotti kunnon välimerellinen päivällinen ja illaksi mentiin vielä Davidin ystävien kanssa parille. Ihan mahtavaa että vaikka kaikkien kanssa ei yhteistä kieltä olekaan niin kommunikoimaan pystyy aina!

David on siitä onnekas että on saanut töitä (kovasti silloin tällöin oli varsinkin Davidin kavereitten kanssa puhetta talouskriisistä, sillä kellään muulla porukasta ei täällä duunia ole. Eikä myöskään oikein uskoa siihen että duunia löytyisi valmistumisen jälkeen.) joten mä olin liikkeellä pääasiassa yksinäni. Barcelonassa oli kumminkin sen verta nähtävää että ihan hyvä että pääsi kiertelemään oman aikataulun mukaan... Ja sain vielä ekana aamuna han autokyydin ensimmäiseen kohteeseen, Sagrada Familialle! Sori, näitä kuvia on ihan sikana, mutta mesta oli aivan uskomaton. Oon haaveillu täällä käymisestä siitä lähtien kun joskus yläaste-ikäisenä luin aamupalapöydässä hesarista jutun tästä uskomattomasta projektista. Lippu kannattaa hankkia etukäteen (kuten meitsi älysi tehdä!), jonot on aivan jäätävät. Ihan älytöntä kun ajeltiin kaupunkia päin ja jo kaukaa Davidin isä viitoto eteenpäin ja sanoo "Sagrada Familia, Sagrada Familia" kun horisontissa alkaa näkyä nostokurkia!  Aloin yhtäkkiä epäillä että entä jos se ei olekkaan niin hieno kuin olen aina ajatellut, muttajuu, ei kyllä tarvinnut pettyä kun paikalle pääsi. Aivan uskomatonta. Ehdottomasti matkan arvoinen paikka.






Legendaarisen arkkithedin Antonio Gaudin suunnitelemaa kirkkoa on rakennettu reilut 130 vuotta ja duuni jatkuu edelleen. Kirkon on oletettu valmistuvan vuoteen 2026 mennessä, jolloin juhlitaan Gaudi-juhlavuotta, mutta saattaa olla että työmaa jatkuu vuoteen 2028 asti. Pistää miettimään kuinka kauan on mennyt joidenkin suurimpien kirkkojen rakentamiseen aikoina kun ei ollut ihan näin edistyneet menetelmät... Projekti on niin hidas koska rahat ovat aika tiukassa. Kirkkoa rakennetaan lahjoitusvaroin, ja siksi sitä kutsutaankin Sagrada Familiaksi - perheen kirkoksi, ja kaikki lahjoittajat ovat perhettä :)



Ikkunoista tuleva valo ja uskomattomat pylväät jotka haarautuvat ylhäällä tekevät aika metsäisen tunnelman sisälle, niinkuin luontoa rakastava Gaudi oli ajatellutkin!


Kuvassa vasemmalla koulu, jonka Gaudi rakennutti työmiesten lapsille :)

Joo, onhan näitä kuvia mutta ei niistä kyllä todellakaan saa kuvaa siitä miltä siellä tosissaan näytti.

Kirkossa käynnin lisäksi mulla oli lippu National Facaden torniin, ja voin kyllä todella suositella. Ylös pääsee hissillä, alaspäin saa kävelläkin. Tornista näki aika hienosti rakennustyömaalle, on kyllä pakko tulla tsekkaamaan mestat uudelleen kunhan hommat tulee valmiiksi!! Eli siis mitä, joskus reilun kymmenen vuoden päästä vasta...





Enpähä tienny et mulla on vissiin pieni korkeenpaikankammo ennekuin olin tulossa alas Natinonal Facaden tornista!! huh huh

Hyvin sai aikaa kulumaan, varmaan reilu pari pari tuntia kirkossa (taitaa olla mun ennätys). Yksi haarlemilainen oli neuvonut mulle mukavan lounaspaikan muutaman metropysäkin päästä, jotenka kun nälkä iski siirryin sinne. Todella kiva mesta!

La Maitea: loppulasku tulee sen mukaan montako tikkua on lautasella, hauska idis!

Jatkoin kävellen vaellusta kaunpungin läpi tsekkailemaan Barcelona Gaudi-essentiaaleja: La Pedreda ja Casa Battló. Vähän huono tuuri kun Pedreda oli rempassa :/ Muuten mukava käppäilyreissu, ja rakennukset on kyllä upeita, muutkin kuin Gaudin luomukset.

La Pedrera
Casa Battló
Casa Battló
Upeet Gaudin suunnittelemat katulaatat Passeig de Gràcialla!

Jatkoin kävelylinjalla läpi kaupungin nähtävyyksien kautta pujotellen rannalle. Joku kymmenisen tuntia tuli käveltyä ja jaloissa sen mukanen fiilis :D

Placa Catalunya 
Placa Catalunya

Palau de la Música Catalana

Catedral de Barcelona


Satama



Ei oo juhannussäässä valittamista!

Barceloneta :) Ranta joka rakennettiin olympialaisia varten.

Kyllä teki hyvää päivän vaelluksen jälkeen...

Illalla takaisin Cerdanyola del Vallésissa juhlittiin Davidin kavereitten kanssa yhden heistä synttäreitä. Juttua riitti, erityisesti saunasta ja varsinkin sekasaunomisesta, pojista ajatus oli vissiin hyvin outo :D Ihan hirveän onnekas olo, ensinkin että tuntee Davidin ja sen lisäksi että pääsi sitä kautta tapaamaan jengin ihan mahtavaa porukkaa. Ja juhlittiin synttäreitä päivällisellä ja jätskillä, eikä ainuttakaan olutta kumottu ja hauskaa oli! Tämmösen mentaliteetin vois tuoda kotiinkin... Ja tää oli vasta eka päivä. No huh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti